Nyheter

Dådet på Drottninggatan: Det här vet vi

Detta vet vi hittills om lastbilen som har kört in i Åhléns city i Stockholm. 14. 53 på fredagen kom larmet om att en lastbil kört in i människor på Drottninggatan i centrala Stockholm och sedan in i Åhlénshuset. Rök syntes från entrén och vittnen uppgav att personer låg ner på gatan.(TT)
Publicerad 7 april 2017

14.53 på fredagen kom larmet om att en lastbil kört in i människor på Drottninggatan i centrala Stockholm och sedan in i Åhlénshuset. Rök syntes från entrén och vittnen uppgav att personer låg ner på gatan.

Närliggande varuhuset NK utrymdes.

Fyra människor har dödats i attacken och 15 människor har skadats, varav nio allvarligt.

All trafik runt city, inklusive tunnelbana och tåg, stängdes av och polisen uppmanade personer att inte röra sig i centrala Stockholm.

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter avlossades skott även vid Fridhemsplan på Kungsholmen, uppgifterna dementerades i ett senare skede.

Säpo uppgav att lastbilen som använts kapades tidigare på dagen och tillhör öl- och läsktillverkaren Spendrups.

Statsminister Stefan Löfven höll en kort presskonferens om dådet och sade att allt tyder på terrordåd.

Under kvällen greps en man i Märsta, misstänkt för inblandning i dådet. Mannen passar in på signalementet på den bild som polisen gått ut med tidigare.

Den man som körde lastbilen är fortfarande på fri fot, enligt polisen.

Polisen har beslutat om att införa gränskontroller ut ur Sverige.

Säpo höjer inte säkerhetsnivån från nivå tre där den legat sedan 2010.

Sedan 16.30-tiden var all tågtrafik till och från Stockholm avstängd och Stockholms centralstation utrymdes. SJ:s pressjour sade till TT att all tågtrafik skulle vara inställd resten av dygnet.

Flera köpcentrum i och utanför Stockholm utrymdes: Mall of Scandinavia i Solna norr om Stockholm, Täby Centrum, även det norr om Stockholm, och fler av Åhléns varuhus vid Odenplan, Fridhemsplan, Skanstull och Östermalmstorg i Stockholms innerstad.

Dramaten och SF:s biografer höll stängt under kvällen.

Vid sjutiden på kvällen skrev polisen på sin hemsida att en förundersökning om misstänkt terrorbrott har inletts.

Under flera timmar var all pendeltågs- och tunnelbanetrafik avstängd, men vid kvart i åttatiden gav polisen grönt ljus till SL att dra i gång tunnelbanan igen. Även tågstoppet hävdes.

TT