Annons
Nyheter

Svensk-dansk terrorduo fast i Turkiet

Sedan 2014 ska de ha utbildats av terrorrörelsen IS. Nu har en svensk och en dansk medborgare gripits i Turkiet, anklagade för att ha planerat terrordåd i Europa, enligt turkiska medier.(TT)
Publicerad 11 februari 2017
””

Hon säger att gripandet ska ha skett kring den 10 januari och att Säpo fick information några dagar senare.

Den 45-årige dansken ska ha libanesisk bakgrund, medan den 38-årige svensken stammar från Irak. Enligt nyhetsbyrån Anatolia och andra turkiska medier har de av och till i flera år fått krigs- och terrorismutbildning i Syrien, dit de begav sig för att enligt egen utsago delta i hjälparbete.

Annons

Frun larmade

Gripandena ingick i stora antiterrorräder. De två ska ha hittats i provinsen Adana, ganska nära syriska gränsen, då de var på väg åt nordväst från Syrien.

Polisen har nu förhört dem en tid, och tror sig veta att de tänkte ta sig till EU för att utföra terrordåd för jihadiströrelsen IS. Det baseras bland annat på bilder man hittat med dansken i krigssituationer.

Bland anledningarna till misstankarna ska finnas ett tips från svenskens fru, som tagit sig hem till Sverige och kontaktat myndigheterna med informationen att maken åkt till Syrien med parets två döttrar. Tipset kom för länge sedan, men mannen har tidigare inte kunnat lokaliseras, eftersom han dels rest under falsk identitet, dels befunnit sig mycket i det kaotiska Syrien.

På frågan om var det misstänkta terrordådet skulle ha utförts svarar Odermalm Schei:

””

Från Malmö

TT: Reste den här personen till Syrien redan 2014?

””

I övrigt säger hon att Säpo har fått väldigt knapphändiga uppgifter och försöker få veta mer om vad den turkiska utredningen visat.

Även utrikesdepartementet säger sig söka mer information.

Enligt turkiska medier förnekar männen brott, men polisen har hittat bilder där de är beväpnade.

Annons

Svensken är från Malmö och sedan tidigare efterlyst för grov egenmäktighet med barn, enligt Sydsvenskan.

"Helt nervös"

Hans fru säger till tidningen att hon inte fick någon hjälp av svenska myndigheter att få ut döttrarna från Syrien, men att hon lyckades hitta människor som kunde smuggla ut dem och de kom tillbaka till Sverige i maj i fjol.

Beskedet om att maken gripits i Turkiet var en chock.

””

Hon säger att mannen hotat både henne och barnen och hon är orolig över vad som händer om han utlämnas till Sverige.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons