Annons
Nyheter

"De flesta vill egentligen leva"

Att tänka på självmord är vanligare än många tror - uppskattningsvis en halv miljon i Sverige har haft tankar på att ta sitt liv det senaste året. - De flesta vill egentligen leva, bara inte som de gör nu, säger Filippa Gagnér Jenneteg, folkhälsovetare med egen erfarenhet.(TT)
Publicerad 10 september 2018

Fyra personer tar sitt liv i Sverige varje dag. Antalet självmord har minskat med 20 procent de senaste 15 åren, men fortfarande handlar det om cirka 1 500 människoliv per år. En pågående tragedi som får särskild uppmärksamhet på internationella Suicidpreventiva dagen den 10 september.

””

"Skamligt att prata om"

Annons

Hon har själv varit nära att bli en av dem. Precis som för många andra började hon att må dåligt redan i unga år, och i perioder blev den psykiska smärtan outhärdlig. Självmord kändes som den enda utvägen.

””

I dag arbetar hon med att öka kunskapen på området. I boken "Handbok för livskämpar" har hon tillsammans med två andra författare - varav en professor i psykiatri - samlat såväl egna erfarenheter som fakta och handfasta tips.

””

Riskfaktorer

Inom forskningen pratar man om olika riskfaktorer - låg självkänsla, mobbning och arbetslöshet är några faktorer som ökar risken för självmord. Vissa kan samla på sig flera riskfaktorer under livets gång.

””

När självmordstankarna blir akuta är det viktigaste - förutom att ta kontakt med någon - att försöka förhala skedet och distrahera sig, säger Gagnér Jenneteg. De allra starkaste känslorna är ofta kopplade till ångest, och kroppen orkar inte hålla samma kraft under en längre tid, förklarar hon.

””

Viktigt med stöd

En vidare strategi som Gagnér Jenneteg förespråkar är att börja reflektera över vad som triggar i gång självmordstanken. Själv fick hon en bra kontakt inom psykiatrin och lärde sig till slut hantera sig själv och sina känslor när det var som mörkast - då blev det inte lika farligt längre.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons