Nyheter

Detta vet vi om den misstänkte terroristen

Rakhmat Akilov har begärts häktad, misstänkt för lastbilsattacken i Stockholm. Den 39-årige uzbeken hade nekats uppehållstillstånd i Sverige, men inte kunnat utvisas. Det är osäkert när Akilov kom till Sverige. Klart är att han ansökte om uppehållstillstånd 2014.(TT)
Publicerad 10 april 2017

Det är osäkert när Akilov kom till Sverige. Klart är att han ansökte om uppehållstillstånd 2014. Det blev nej från Migrationsverket. Mannen överklagade beslutet till domstol. Där blev det också nej, i september förra året. I domen har mannen ett annat namn, Rahmatjon Kurbonov, och ett annat födelseår.

Till att börja med slår domstolen fast att situationen i Uzbekistan i sig inte ger rätt till uppehållstillstånd. Då återstår om det finns individuella skäl för att Akilov kan ha rätt till skydd, asyl, i Sverige.

"Inte trovärdig"

Han vill stanna i Sverige eftersom han uppger att det är farligt för honom i Uzbekistan. Bland annat hävdar han att han blivit gripen efter en demonstration i hemlandet, blivit fängslad och torterad och anklagad för att ha varit terrorist.

Men domstolen tycker inte att berättelsen är trovärdig. Den har ändrats flera gånger, hävdar domstolen, och mannen har också uppgett olika namn- och födelseuppgifter.

"Hans berättelse uppfattas inte i någon del som självupplevd varför han därmed inte heller bedöms ha gjort sitt behov av skydd sannolikt", skriver domstolen.

Efterlystes av polis

I december blev chansen till uppehållstillstånd slutligt förbrukad när Migrationsöverdomstolen meddelade att hans ärende inte skulle prövas, skriver Dagens Nyheter. Akilov fick fyra veckor på sig att lämna landet, vilket han inte gjorde, och ärendet lämnades över till polisen i februari 2017.

Det följde då inte med några särskilda uppgifter från Migrationsverket eller Säkerhetspolisen.

Han efterlystes i slutet av februari, men befann sig inte på adressen där han var skriven och kunde inte omhändertas.

Annan bostad

Rakhmat Akilov har till myndigheterna angett en adress i Hjulsta i nordvästra Stockholm, dit posten kommer. Han ska dock inte ha bott där, åtminstone inte den senaste tiden, utan på en adress i Vårberg i sydvästra Stockholm, enligt uppgifter till Dagens Nyheter.

År 2015 hade han fastställd förvärvsinkomst i Sverige på 128 800 kronor, enligt Skatteverket, som hänvisar till sekretess när det gäller vilka arbetsgivare Akilov har haft.

Enligt Säpochefen Anders Thornberg förekommer han inte i några aktuella ärenden hos Säpo. Däremot finns underrättelser från i fjol. Uppgifter som inte gick att belägga, enligt Säpochefen.

Polisen säker

Rikspolischefen Dan Eliasson säger att den misstänkte har visat intresse för extremistiska miljöer, däribland terrorrörelsen IS. Men inget tydde på att han skulle utföra ett terrordåd, enligt rikspolischefen.

Akilov begärdes på måndagseftermiddagen häktad av åklagare, på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott. Häktningsförhandlingen äger rum på tisdagen.

Polisen är säker på att de har tagit rätt man som körde lastbilen, enligt Dan Eliasson.

TT