Nyheter

Pappa dömd för mordförsök på bebis

Pappan släppte eller kastade sin bebis från 15 meters höjd, rakt ner på betongen i en kraftverksdamm. Nu döms han till tio års fängelse för mordförsök - en dom han kommer att överklaga.(TT)
Publicerad 1 december 2016
””

Av domen från Östersunds tingsrätt framgår att rätten resonerat likadant.

Försökte rädda dottern

Den 33-årige pappan har i förhör hävdat att hans avsikt var att ta sitt eget liv, inte att skada barnet. Rätten köper inte den sista uppgiften. Förloppet var nämligen relativt utdraget i tid och mannen hade vid flera tillfällen kunnat avbryta sitt handlande.

Det började med bråk i hemmet varifrån mannen sedan tog sig - med den elva månader gamla dottern - till den närliggande kraftverksdammen, där han klättrade över ett staket på en bro.

"Vad som är försvårande i detta fall är att gärningen har begåtts mot ett skyddslöst barn och i mammans åsyn", skriver rätten om det faktum att mamman hela tiden fanns på plats men inte kunde förhindra att dottern utsattes för mordförsöket. Innan mannen begav sig mot dammen försökte hon att ta tillbaka barnet men slogs då till marken.

Rätten anser att pappan gjort allt som var nödvändigt för att barnet skulle dö och att det mycket väl hade kunnat ske med tanke på de skador hon fick.

Misshandlade mamman

33-åringen döms också till grov misshandel av barnets mamma och för de grova hot han uttalade om att han skulle döda barnet. Han ska betala ett skadestånd på 150 000 kronor till sin dotter samt flera mindre skadestånd till mamman.

33-åringen har hävdat att psykisk ohälsa i kombination med mediciner gjorde att han haft nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande, men den förklaringen köper inte rätten. Däremot anser domarna att ohälsan påverkar straffet i mildrande riktning.

En stor rättspsykiatrisk undersökning har visat att 33-åringen inte led, eller lider av, en allvarlig psykisk störning i juridisk mening. Men nu säger 33-åringens försvarare Andreas Victor till SVT Jämtland att man vill att Socialstyrelsens rättsliga råd prövar den slutsatsen. Domen kommer att överklagas med syftet att få fram att mannen var allvarligt psykiskt sjuk när brotten begicks.

””

TT