Nyheter

Dom mot pedofilbröder går mot HD

Fallet med två bröder som har dömts för flera hundra fall av sexuella övergrepp mot barn går mot Högsta domstolen. Åklagarmyndigheten har gett grönt ljus för en överklagan, rapporterar SVT Nyheter Västernorrland.(TT)
Publicerad 3 april 2018

Fallet med två bröder som har dömts för flera hundra fall av sexuella övergrepp mot barn går mot Högsta domstolen. Åklagarmyndigheten har gett grönt ljus för en överklagan, rapporterar SVT Nyheter Västernorrland.

I tingsrätten dömdes den äldre brodern till 14 års fängelse för 58 grova våldtäkter och 500 fall av grovt sexuellt utnyttjande av underårig. Den yngre dömdes till 12 års fängelse för 500 grova våldtäkter mot barn och 50 fall av grovt sexuellt utnyttjande av underårig.

Men i mars sänkte Hovrätten för nedre Norrland straffen till nio respektive sju år, bland annat med motiveringen att barnen "skulle ha haft ett visst utbyte av umgänget" med de vuxna förgriparna.

Åklagare Christina Edlund Nilsson har aviserat att hon vill överklaga domen till HD. Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum har bedömt saken och beslutat att det finns tillräckliga skäl för att hon ska kunna ansöka om prövningstillstånd.

TT