Nyheter

Dömd i kokainhärva slipper företagsbot

I januari förra året flögs nästan 300 kilo rödfärgat kokain in från Spanien till Sverige, adresserat till ett skånskt företag. Nu dömer en oenig hovrätt företagets ägare till nio års fängelse - men hans företag slipper att betala tio miljoner kronor i företagsbot.(TT)
Publicerad 13 februari 2019

I och för sig är förutsättningarna för företagsbot uppfyllda och tio miljoner kronor ett lämpligt belopp, anser hovrätten. Men mannen är ensam ägare till företaget och mångmiljonboten skulle direkt påverka hans ekonomi. I kombination med nio års fängelse skulle därför straffet bli för hårt, resonerar hovrätten, som därmed ändrar tingsrättens dom.

En annan man som i tingsrätten fick nio års fängelse får straffet lindrat till åtta år av hovrätten.

Misstankar i Spanien

Partiet med rött pulver kom till Spanien från Colombia den 16 januari förra året och väckte genast misstankar hos den spanska tullen. När en analys visat att försändelsen innehöll kokain kontaktades den svenska tullen, eftersom den var adresserad till ett företag i Skåne.

I Sverige byttes det röda kokainet ut mot finbetong, innan det levererades till företaget av utklädda tulltjänstemän. Företagaren tog personligen emot leveransen och ringde efter några minuter den man som nu också döms till fängelse. Han hämtade pulvret och greps senare.

Företagaren döms för medhjälp till synnerligen grov narkotikasmuggling och mannen som hämtade pulvret för försök till synnerligen grovt narkotikabrott.

Oenig hovrätt

Men hovrätten över Skåne och Blekinge var oenig. Ett hovrättsråd och en nämndeman anser att företagaren borde ha friats helt, eftersom det inte finns några bevis för att han varit inblandad i beställningen av kokainet eller att han visste om vad lastpallen med pulver innehöll när den levererades till hans företag.

Därmed är det inte ställt bortom allt tvivel att han varit inblandad, anser de båda domstolsledamöterna med avvikande mening.

TT