Annons
Nyheter

Egna sexbilder sprids på övergreppssajter

Sexuella bilder och filmer av unga som sprids på sajter för förövare är allt oftare producerade av ungdomarna själva, enligt Ecpat. Bilderna kan från början ha tagits frivilligt, men har hamnat i omlopp och fortsätter flera år senare att publiceras på sajter med sexuellt övergreppsmaterial på barn.(TT)
Publicerad 3 april 2019
””

Ecpats hotline kartlägger misstänkt sexuell exploatering av barn på nätet. Allt oftare handlar tipsen dit om material som barn producerat själva. Det kan vara bilder och filmer som tagits frivilligt, som en rolig grej, och skickats till en pojk- eller flickvän, men också material som producerats under hot och tvång.

Oavsett vad blir det sexuell exploatering när bilden delas utan samtycke.

Annons

Avklädd tonårstjej

””

I en unik analys av 300 bilder och filmer som kommit in till Ecpats tipstjänst, och som barn själva producerat, visar det sig att den allra vanligaste bilden är på en mer eller mindre avklädd tonårstjej som fotat sig själv med mobilen framför en spegel, antingen i sitt eget rum eller i ett badrum.

Det här är bilder som kan ha cirkulerat på nätet i många år, och som fortfarande sprids och publiceras på nya sajter där förövare finns.

Många bilder och filmer skildrar också ett eller flera barn som chattar med webbkamera, där filmen ses genom mottagarens vy. Ofta handlar det om längre samtal med inslag av att barnet visar sig avklätt.

””

Ånger och oro

De flesta unga kan se fördelar med att dela nakenbilder. Det ses som ett sätt att flirta, att få bekräftelse och utforska sin sexualitet. Men många upplever också ånger och oro kring vad som händer med bilderna och en känsla av att ha tappat kontrollen.

””

Svaret är dock inte att skuldbelägga, förbjuda eller hota med att barnet inte får vara på nätet.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons