Nyheter

Greps för mordet på Zaida Catalán

Myndigheter i Kongo-Kinshasa har gripit en person misstänkt för mordet på FN-svenskan Zaida Catalán. Rättssäkerheten i landet är låg och det är inte ovanligt att syndabockar utses, säger Afrikakännaren Maria Eriksson Baaz.(TT)
Publicerad 14 april 2017

Ytterligare en misstänkt greps men lyckades rymma, säger Joseph Ponde, som är landets högsta militäråklagare. Fyra poliser som ansvarade för att vakta de misstänkta har därför också gripits.

Han anger inte när gripandet ska ha skett, men avslöjar att den gripne ska ha transporterats mellan olika platser redan den 4 april.

Ponde beskriver den gripne som en "rebell", rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

””

Kamwina Nsapu var en lokal milisledare i provinsen Centrala Kasai. Han dödades av regeringsstyrkor i augusti i fjol, vilket utlöste stora oroligheter med flera hundra dödsoffer.

Zaida Catalán och hennes amerikanske kollega Michael Sharp skulle bland annat utreda anklagelser om övergrepp från regeringsstyrkornas sida när fördes bort den 13 mars tillsammans med sin tolk. De hittades döda ett par veckor senare.

Låg rättssäkerhet

Rättssäkerheten är generellt låg i Kongo-Kinshasa, även om många förbättringar setts på senare år, inte minst inom militärdomstolarna, förklarar professor Maria Eriksson Baaz vid Institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet. Hon forskar själv om bland annat om kongolesiska regeringsarmén.

””

Mordet på de två FN-experterna har väckt stor internationell uppmärksamhet och risken är stor att man försöker hitta en syndabock för att snabbt klara upp brottet, tror Maria Eriksson Baaz.

Regeringsarmén granskas

Att regeringsarmén var föremål för FN-granskningen kan spela in i utredningen.

””

Maria Eriksson Baaz understryker att utländska FN-arbetare inte tidigare har utsatts för våld av regeringsarmén i samband med sitt arbete.

””

Inga direktkontakter

Sara Nilsson är en av de två åklagare på internationella åklagarkammaren i Stockholm som leder den svenska utredningen kring mordet på Zaida Catalán. Hon vill inte svara på om hon fått uppgifter från myndigheterna i Kongo-Kinshasa om ett gripande, med hänvisning till att det är en "känslig utredning".

TT: Har ni löpande kontakter med myndigheterna i Kongo-Kinshasa kring utredningen?

””

Varken utrikesminister Margot Wallström eller utrikesdepartementet vill kommentera gripandet. Wallström har tidigare krävt att de ansvariga för Cataláns död måste ställas till svars.

TT