Nyheter

Enad front i flyktingpolitiken

Statsminister Stefan Löfven och hans portugisiske kollega António Costa är överens om att inget EU-land kan dra sig ur EU:s flyktingpolitik. Costa besökte partikamraten Löfven i Stockholm dagen efter folkomröstningen i Ungern.(TT)
Publicerad 3 oktober 2016

Costa besökte partikamraten Löfven i Stockholm dagen efter folkomröstningen i Ungern. 98 procent av de som röstade där sade nej till att landet ska följa EU:s flyktingpolitik. Men resultatet är inte bindande, eftersom valdeltagandet var för lågt.

””
””

Portugal har till skillnad mot Ungern erbjudit sig att ta emot fler asylsökande än vad EU begärt. Landet är i behov av arbetskraft, till exempel inom jordbruket, men problemet är att det inte är så många syriska flyktingar som vill till Portugal. Hittills har landet tagit emot 555 av de 5 651 flyktingar som omfördelats till andra EU-länder för att avlasta Italien och Grekland.

Costa passade också på att lobba för att näste generalsekreterare i FN ska vara portugis. António Guterres, tidigare portugisisk premiärminister och FN:s flyktingkommissionär, är en av kandidaterna. Men Stefan Löfven utlovar inget stöd.

””

TT