Nyheter

Ett år efter dådet: "Jag tänker alltid på det"

Det går inte en dag utan att butiksbiträdet Rehane Ehsani tänker på terrordådet för ett år sedan. Minnet av människor i panik lever kvar under arbetsdagarna i affären på Drottninggatan. - Det är svårt. Det här är som ett andra hem för oss som arbetar här, så jag tänker ju alltid på det.(TT)
Publicerad 6 april 2018

Attacken i Stockholm den 7 april i fjol lämnade tusentals människor i chock. En av dem är Rehane Ehsani, som arbetar på The Body Shop. Hon minns hur hon plötsligt hörde människor skrika i panik. Strax därefter hade omkring 30 skärrade personer stängt in sig på butikens lager.

””

Stöttat varandra

Inne på lagret fanns bland andra en tjej som hade sprungit flera meter längs gatan med lastbilen bakom sig, och en liten flicka som sålt majblommor som inte visste var hennes klasskamrater var.

””

TT: Hur har bearbetningsprocessen sett ut under året som gått?

””

Ständigt närvarande

I dag är säkerhetstänket ett helt annat. Butiken har fått en ny säkerhetsdörr och personalen ett halsband med ett larm på ifall något liknande skulle inträffa. Rehane Ehsani känner sig trygg, ändå går inte en dag utan att hon påminns om händelsen. I bakhuvudet finns vetskapen om att ett nytt terrordåd kan ske igen.

””

På varuhuset Åhléns, där den lastbil som terrormisstänkte Rakhmat Akilov körde slutligen kraschade, finns medarbetare som medverkar i den pågående rättegången. De får särskilt stöd via företaget, förklarar varuhusets kommunikationschef Weronica Nilsson.

"Vi har fortfarande enskilda medarbetare som är sjukskrivna, så vårt arbete pågår" skriver hon i ett mejl.

TT