TT-Inrikes

EU: Folket har röstat

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Det jämna och oklara valresultatet gör också att omvärldens officiella kommentarer än så länge är högst försiktiga. Från EU har ännu varken kommissionsordförande Jean-Claude Juncker eller permanente rådsordföranden Donald Tusk kommenterat det svenska valet.(TT)

Det jämna och oklara valresultatet gör också att omvärldens officiella kommentarer än så länge är högst försiktiga.

Från EU har ännu varken kommissionsordförande Jean-Claude Juncker eller permanente rådsordföranden Donald Tusk kommenterat det svenska valet. I stället kommer det hittills enda uttalandet från kommissionens chefstalesman Margaritis Schinas.

– Det svenska folket har naturligtvis röstat, fritt och demokratiskt och vi har förtroende för att den regering som kommer att bli resultatet, i enlighet med landets konstitutionella process, kommer att fortsätta Sveriges starka åtaganden för EU, säger Schinas på sin dagliga pressbriefing i Bryssel.

Från de europeiska socialdemokraternas takparti, PES, kommer å andra sidan gratulationer.

"Den här segern ger energi åt att alla europeiska socialdemokrater i ett läge där polariseringen är stark och extremhögern växer i hela Europa", skriver PES-ordföranden Sergej Stanisjev, tidigare premiärminister i Bulgarien, i ett uttalande.