Annons
Nyheter

EU-ledare befarar ny flyktingkris

EU-toppmötet på Malta på fredag kommer att handla om åtgärder för att stoppa strömmen av migranter till Italien. EU planerar bland annat att stärka den libyska kustbevakningen. Inför toppmötet finns en oro för en ökad ström av migranter över centrala Medelhavet och en ny flyktingkris i vår.(TT)
Publicerad 1 februari 2017

Inför toppmötet finns en oro för en ökad ström av migranter över centrala Medelhavet och en ny flyktingkris i vår. Statsminister Stefan Löfven (S) pekade i riksdagens EU-nämnd på att det i dag finns mellan 700 000 och en miljon migranter inne i Libyen.

””

Dödligast hittills

Annons

Över 181 000 migranter tog sig över centrala Medelhavet under 2016. Det var en ökning med 15 procent jämfört med 2015. År 2016 var också det dödligaste året hittills, över 5 000 omkom eller är saknade.

EU-ledarna ska på Malta bland annat diskutera om EU ska ge stöd till libyska myndigheter så att de får kontroll över sina land och sjögränser och kan krossa flyktingssmugglarnas affärsmodell. Det innefattar träning av och utrustning till Libyens kustbevakning. Andra åtgärder ska se till att migranter och flyktingar som är kvar i Libyen kan tas emot på ett bra sätt där. Löfven betonar dock att det inte är aktuellt med ett avtal, likt det med Turkiet, som innebär att migranter som kommer till Grekland kan avvisas till Turkiet.

Rättssäkert?

Både Centern och Vänsterpartiet uttryckte i EU-nämnden oro för att flyktingar kommer att stoppas i Libyen och därmed inte ha möjlighet att söka asyl i EU.

””

Enligt EU-kommissionen så ska alla åtgärder genomföras med full respekt för mänskliga rättigheter och internationell rätt, samt i samarbete med FN:s flyktingorgan UNHCR. Löfven uppger att han inför toppmötet har "kvalitetssäkrat" förslagen genom att tala med chefen för UNHCR och fått stöd för dem.

””

EU-ledarna kommer på toppmötet också att ägna mycket tid åt EU:s framtid och vad som behöver göras för att öka det folkliga stödet för unionen efter att Storbritannien beslutat sig för att gå ur.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons