Annons
Nyheter

Expert: Fel använda ordet gängkrig

Gängbrottslighet, gängskjutningar och gängkrig. Orden förekommer i rubriker och kommer ur politikers och polisers munnar. Men att använda ordet gäng ger många gånger en felaktig bild av de kriminellas samordning och styrka, anser utredare vid Brå.(TT)
Publicerad 13 februari 2017

Många gånger börjar konflikterna med att en kriminell person känner sig kränkt av en annan kriminell. För att inte tappa ansiktet och framstå som svag sker en vedergällning i form av en skjutning.

””

Personer som inte alls haft med ursprungskonflikten att göra dras in och våldsspiralen kommer i rörelse.

Annons

Småsaker blir stora

När Brås utredare gått igenom underrättelserapporter och intervjuat poliser har det visat sig att en stor del av de senaste årens många skjutningar från början startat med rätt slumpmässiga konflikter mellan två kriminella.

””

Strider om andelar på narkotikamarknaden förekommer men är inte lika vanligt.

Gängepitet ökar rädslan

Daniel Vesterhav tycker att den som använder ordet gäng i samband med att man pratar eller skriver om skjutningarna bidrar till de kriminella nätverkens så kallade skrämselkapital.

””

Det i sin tur kan göra att folk blir räddare för att vittna och anmäla brott. Ännu värre tycker Vesterhav att det är när poliser eller journalister själva hittar på namn på namnlösa grupperingar.

””

Lojaliteterna skiftar snabbt

De kriminella nätverken är inte lika sammansvetsade som formella gäng och lojaliteten inte heller så stark som många tror, enligt Daniel Vesterhav.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons