Nyheter

Fälls för sonens övningskörning

Den 17-årige pojken övningskörde bilen i nästan 200 kilometer i timmen. Mamman som satt bredvid som handledare friades av tingsrätten - men hovrätten ändrar nu domen och dömer kvinnan till nära 5 000 kronor i böter. Polisen blev omkörd av övningsbilen på riksväg 26 utanför Skövde.(TT)
Publicerad 12 september 2016

Polisen blev omkörd av övningsbilen på riksväg 26 utanför Skövde. Efter någon kilometer lyckades man få stopp på fordonet som under färden kört i omkring 180 kilometer i timmen på 100-vägen och dessutom kört över en heldragen linje. När polisen kom fram till bilen talade mamman i mobiltelefon. Den polisman som vittnat om händelsen förklarade för rätten att han fick säga till mamman två gånger att avbryta samtalet och prata med polisen istället.

Enligt mamman hade sonen blivit upprörd när han blev omkörd av en bilist som pekade finger och 17-åringen ökade hastigheten för att följa efter den andra bilen. Hon försökte få sonen att dämpa farten men han var "okontaktbar" . En oenig tingsrätt ansåg att sonen medvetet brutit mot mammans instruktioner och att händelsen kunde liknas vid ett "tekniskt fel".

Göta hovrätt anser däremot att mamman "brustit i det ansvar som ålegat henne som handledare". Att hon talat i telefon visar enligt rätten att hon heller inte ägnat tillräcklig uppmärksamhet och kraft för att sonen skulle sänka hastigheten. Hon döms för hastighetsöverträdelse och brott mot trafikförordningen.

TT