Falska svar om kycklingens ursprung
””
Branschorganisationen Svensk fågel har undersökt var köttet i kycklingspetten i butikernas delikatessdiskar kommer från. Ansvarig för delikatessdisken eller annan medarbetare i disken har tillfrågats. I de flesta samtal gavs först svaret att kycklingspettens ursprung var Sverige. Men när medarbetaren ombads dubbelkolla visade det sig i merparten av fallen att ursprunget var ett helt annat - oftast Thailand.
Inget lagkrav
Bara 5 av 71 tillfrågade butiker hade kycklingspett med svenskt ursprung i sina delikatessdiskar.
Det finns inget lagkrav på butikerna att märka ut ursprung när det gäller färdigmat eller kött som exempelvis värmebehandlats, kryddats eller marinerats. Därför är tydlighet i kommunikationen av stor vikt, anser Jan Bertoft.
””
Regeringen arbetar inte aktivt för att lagstifta om ursprungsmärkning på produkter som färdigmat utan ser hellre att butiker och företag märker sina livsmedel med ursprung frivilligt.
Bakteriefara
Men Sveriges konsumenter tycker att kravet på ursprungsmärkning borde gälla alla produkter.
””
Det är normalt inte farligt att äta kött från djur som behandlats med antibiotika. Problemet är istället att en vidlyftig användning bidrar till spridningen av resistenta bakterier till både djur och människor.
””
Både Ica och Coop beklagar i skriftliga kommentarer om kunder fått fel information om ursprunget.
TT