Nyheter

Trasigt instrument bakom flygkrasch

Det var ett felande instrument i kombination med mörker som var anledningen till att ett postflyg störtade i de svenska fjällen i vintras. Det visar en rapport där Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar får svidande kritik.(TT)
Publicerad 12 december 2016

Det var på natten den 8 januari som ett postflyg från Oslo med destination Tromsø störtade i de svenska fjällen, nära Rakkajaure i Lappland.

””

Rapporten visar att det var fel på ett gyro i ett instrument som utlöste det katastrofala händelseförloppet. Detta trots att det finns tre instrument av samma typ i planet samt ett varningssystem som ska slå larm när två av instrumenten visar olika, varpå det tredje används som kontroll.

Allt snabbare

””

När planet troddes stegra, försökte piloterna trycka ner nosen, vilket i själva verket innebar att de störtade mot marken med en allt snabbare hastighet.

””

När planet väl slog i marken blev det mer eller mindre helt pulveriserat, varpå de båda piloterna omkom.

Ingen fjällvana

I rapporten riktar Statens haverikommission kritik mot Sjöfartsverkets kontroversiella räddningshelikoptrar. Innan den första helikoptern var i luften hade det gått en timme och 19 minuter sedan larmet gått.

””

Det visade sig bland annat att helikoptern, som var stationerad i Umeå, inte var utrustad för räddningsuppdrag i fjällen.

””

Mattias Hyllert, chef för Sjöfartsverkets sjö- och flygräddning, säger sig vara förvånad över kritiken - men medger att det behövs mer övning i fjällmiljö samt att rutiner för packning måste förbättras.

””

TT