Nyheter

Fjädersvans i sten var dinosaurie

I runt 99 miljoner år har den suttit fast mitt i en bärnsten. Nu kan den fjäderbeklädda svansen ge fler ledtrådar om hur dinosaurier sett ut och utvecklats. Kanske hade dess öde varit att bli ett smycke eller en intressant prydnad, om inte forskaren Lida Xing kommit i bärnstenens väg.(TT)
Publicerad 9 december 2016

Kanske hade dess öde varit att bli ett smycke eller en intressant prydnad, om inte forskaren Lida Xing kommit i bärnstenens väg. Han insåg nämligen att de där resterna som satt fast i stenen var något mycket mer intressant än "bara" en gammal växt.

Efter undersökningar med bland annat datortomografi känner sig forskarna bakom studien i Current Biology övertygade om att det är en fjäderbeklädd svans från en liten dinosaurie som fastnat inne i bärnstenen. Det unika med exemplaret är just att det inte bara är fjädrarna utan även en bit av svansen som finns bevarad - tredimensionellt dessutom.

Fjädrarna var troligtvis kastanjebruna på ovansidan och blekare, kanske till och med vita, på undersidan. Enligt forskarna kan uppbyggnaden ge fler ledtrådar kring hur fjädrar utvecklats genom tiderna. Den aktuella dinosaurien flög inte, den färdigheten kom senare.

””

Fyndet visar också på hur viktig bärnsten kan vara som komplement till andra fossil, anser forskarna bakom studien.

"Bärnstensbitar bevarar nästan som små foton av ett uråldrigt ekosystem", säger Ryan McKellar vid Royal Saskatchewan Museum i Kanada i ett pressmeddelande.

TT