Annons
Nyheter

Allt fler rapporter om dåligt dricksvatten

På bara några år har antalet rapporter om försämrat dricksvatten fördubblats. Men huruvida dricksvattenkvalitén verkligen blivit sämre eller inte är det ingen som riktigt vet. Den 22 augusti varnades invånarna i Lidköpings och Grästorps kommuner i Västra Götaland för att dricka kranvattnet.(TT)
Publicerad 6 september 2018

Den 22 augusti varnades invånarna i Lidköpings och Grästorps kommuner i Västra Götaland för att dricka kranvattnet. E-colibakterier hade letat sig in i ledningarna och gjort det otjänligt. Först sex dygn senare var faran över.

Snart därefter, den 31 augusti, var det dags igen. Denna gång var det allmänheten i Arvidsjaur som uppmanades att inte dricka eller använda kranvattnet på grund av befarat förhöjda halter av perfluorerade alkylsyror (PFAS). Eftersom dessa inte går att koka bort, blev invånarna tvungna att hämta vatten från så kallade nödvattentankar.

Annons

Dubbelt så många

Dessa incidenter är bara två i raden av ett antal den senaste tiden där allmänheten inte kunnat dricka det vatten som kommer ur kranen, något vi svenskar annars tar för givet.

Uppgifter från kommunernas miljökontor och som rapporteras till Livsmedelsverket visar att antalet kokningsrekommendationer och tillhandahållande av nödvatten via tank har fördubblats på fyra år. Från 55 sådana åtgärder år 2013 till 106 år 2017.

””
””

Branschföreträdaren Svenskt vatten tror dock inte att dricksvattnet har försämrats.

””
””

Skärpta regler

Även Susanne Lindhe, dricksvattenspecialist på Stockholm vatten och avfall, säger att vattenkvaliteten troligen inte har försämrats, trots att antalet åtgärder blivit fler.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons