Annons
Nyheter

Flera självmord bland ensamkommande

På kort tid har flera ensamkommande pojkar från Afghanistan försökt ta sina liv. Tre av dem har lyckats. Den skärpta asyllagen har påverkat, enligt Ensamkommandes förbund. - De senaste veckorna har sju personer försökt ta sina liv, och tre av dem lyckats.(TT)
Publicerad 8 februari 2017
””

Förbundet ser en tydlig koppling mellan det ökade antalet självmord och självmordsförsök och fjolårets nya tillfälliga asyllag för ensamkommande barn och ungdomar. Migrationsverket gör nu också allt fler åldersuppskrivningar, i faktiska tal.

””

Samtidigt var andelen som skrevs upp i ålder större under 2015 (47 procent) jämfört med 2016 (36 procent), enligt Migrationsverket.

Annons

Försökt tidigare

I slutet av januari tog en 16-årig asylsökande sitt liv i Vännäs. I helgen tog en pojke från Afghanistan sitt liv på ett boende för asylsökande i Trollhättan. Bara dagar senare, natten mot onsdagen, inträffade ytterligare ett dödsfall på ett asylboende i Ed.

””

Mikki Raudus, platschef på boendet i Ed, ser självmordet som ett misslyckande för olika instanser.

””

Ingen stöttar

Runt om i Sverige väntar många av de unga afghanerna på utvisning till ett land vars regering själv uttryckt att de inte kan garantera ett värdigt mottagande.

””

Afghanistankännaren Anders Fänge, ledamot i Svenska Afghanistankommittén, säger att pojkarna som skickas tillbaka inte är skyddade.

””

"Ett problem"

Ingen vet hur många ensamkommande som hittills begått självmord eller försökt ta sina liv. Varken kommunerna eller boendena har någon skyldighet att rapportera självmordsförsöken.

””

Av de asylbeslut som fattades av Migrationsverket i december 2016 när det gäller ensamkommande asylsökande barn från Afghanistan var 86 procent bifall, enligt Migrationsverket. I januari 2017 var det 82 procent bifall.

Regeringen har skjutit till 40 miljoner kronor per år för att öka tillgängligheten till vård för traumatiserade asylsökande och nyanlända.

Annons

"Vi har också beslutat att inrätta ett nationellt kunskapscentrum för frågor om ensamkommande barn vid Socialstyrelsen. Tanken är att de här åtgärderna ska ge bättre stöd och vård för den här gruppen", säger folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) i en skriftlig kommentar till TT.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons