Nyheter

Föräldrar struntar i barnens spelande

Föräldrar lägger mer tid på barnens idrott än på deras spelande, visar en Sifo-undersökning. Men vuxenvärlden har mycket att vinna på att engagera sig, säger en expert.(TT)
Publicerad 1 april 2017

Nästan fyra av tio barn lägger i genomsnitt minst en timme om dagen på datorspel, jämfört med två av tio som lägger minst en timme om dagen på idrott. Samtidigt viker drygt åtta av tio föräldrar minst en timme i veckan åt barnens idrottande, men bara drygt hälften av föräldrarna lägger samma tid på barnens spelande, visar en Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av Com Hem.

Jesper Englin, spelexpert på spelhobbyförbundet Sverok och författare till boken "Föräldrar och e-sport", säger att han tror att skillnaden i föräldrarnas prioritering handlar om att många vuxna saknar en relation till spelande, till skillnad från idrott som funnits med under den egna uppväxten.

””

Onödig rädsla

Nästan hälften av föräldrarna, 49 procent, svarar att spelandet tar för mycket av barnens tid. Jesper Englin tycker att det är en onödig rädsla, som ofta grundar sig på okunskap.

””

Chans till närhet

Många föräldrar skulle tjäna på att lägga mer tid på barnens spelande, enligt Jesper Englin.

””

Undersökningen genomfördes med hjälp av 2 111 enkätintervjuer med föräldrar och barn i åldrarna 6-17 under perioden 16 november-2 december 2016.

TT