Annons
Nyheter

Försäkring hjälper våldsutsatta i hemmet

De flesta hemförsäkringar ersätter inte våld i nära relationer, och många drabbade står därför utan hjälp från försäkringsbolagen. Men nu börjar fler bolag erbjuda överfallsersättning också i hemmet - och ett av dem dessutom omgående kontanta utbetalningar för den som flyr.(TT)
Publicerad 1 april 2019

Det var den 1 januari 2018 som Folksam blev det första försäkringsbolaget att ersätta även överfall som sker i hemmet.

Som i övriga branschen hade bolagets hemförsäkring innan dess enbart täckt våld som sker på gatan - och inte om gärningsmannen ingår i samma hushåll.

Annons

"Fått ojämlik effekt"

Nu hakar också Ica Försäkring på och ändrar sina regler i överfallsskyddet.

””

Både i Folksams och Ica Försäkrings hemförsäkringar finns däremot fortfarande tydliga beviskrav.

För att kunna få ut överfallsersättningen krävs att den drabbade gjort en polisanmälan, deltar i utredningen och helst vill bolagen också att det ska finnas en lagakraftvunnen dom - en process som i de flesta fall tar lång tid.

Inför helt nytt skydd

I samma veva inför Ica Försäkring därför också ett så kallat omställningsskydd med omgående kontanta utbetalningar till den som flyr en våldsam relation.

Det enda som krävs är att en kvinnojour eller liknande bekräftar behovet, så får den försäkrade upp till 15 000 kronor i månaden i tre månader för till exempel mat, nyinköp av kläder och hushållsartiklar.

Enligt Farberger är det hemförsäkringens omställningsskydd som kommer att ha mest praktisk betydelse.

””
””

Alla omfattas inte

Liselotte Falk, styrelseledamot på Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) välkomnar Ica Försäkrings initiativ.

””
””
Annons

Vad gäller förändringen i överfallsskyddet tycker hon att det inte "är mer än rätt" att detta även ska täcka våld som sker i hemmet.

"Är inte i försäkringsnöd"

Håkan Franzén, försäkringsexpert på Trygghansa, håller däremot inte med. Hos dem gäller fortfarande de gamla reglerna.

””
””

Ica Försäkrings nya regler träder i kraft på måndagen den 1 april. Parallellt med omställningsskyddet införs också en så kallad ombudshjälp på upp till 15 000 kronor per försäkrad för exempelvis hjälp med överprövning av en nedlagd förundersökning.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons