Annons
Nyheter

Först elprogrammet, sedan yrkeshögskola

Nittiotalisterna ser ut att följa etablerade mönster vad gäller utbildning. Det innebär att det främst är kvinnorna som läser vidare på högskola och har yrken som kräver högskolekompetens, medan männen etablerar sig tidigare på arbetsmarknaden.(TT)
Publicerad 3 april 2019

Nittiotalisterna ser ut att följa etablerade mönster vad gäller utbildning. Det innebär att det främst är kvinnorna som läser vidare på högskola och har yrken som kräver högskolekompetens, medan männen etablerar sig tidigare på arbetsmarknaden.

I kullen född 1990 har 64 procent av kvinnorna varit registrerade på en högskoleutbildning jämfört med 48 procent av männen, visar statistik från SCB. Kvinnorna dominerar även på komvux och folkhögskola medan männen i högre grad läste på yrkeshögskola.

Annons

Sett till gymnasieprogram så är steget vidare till högskola vanligast bland de som gått det naturvetenskapliga programmet. Elever från barn och fritid läste på komvux i högst utsträckning medan elever från det estetiska programmet valde folkhögskola i störst utsträckning. Det mansdominerade elprogrammet hade högst andel elever som gick vidare till yrkeshögskola.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons