Nyheter

Polisförbundet: Lönen är viktigast

Socialdemokraterna anser att det behövs 10 000 fler polisanställda till 2024. Men för tredje terminen i rad fylls inte platserna på polisutbildningarna. Lönen måste höjas och yrket måste bli mer attraktivt för att bryta utvecklingen, anser Polisförbundet.(TT)
Publicerad 11 april 2017

Dubbelt så många polisanställda än de 5 000 som polisen har bedömt behövs, och som regeringen har utgått från, vill Socialdemokraterna se till 2024. Det beräknas kosta 6-8 miljarder kronor.

Rikspolischef Dan Eliasson kallar beskedet "fantastiskt", även om det bara kom från Socialdemokraterna, och inte regeringen.

””

Tomma platser

En prognos från Rekryteringsmyndigheten visar att platser på landets polisutbildningar kommer att stå tomma åtminstone fyra terminer i rad. Varken under vår- eller höstterminen i år fylldes de 300 respektive 550 platserna.

Eliasson poängterar att intagningen fördubblats.

””

Lönen central

Det är en bild som även delas av Polisförbundet. Förutom svårigheterna att locka tillräckligt många polisstudenter har Polismyndigheten också fått svårare att hålla kvar sina anställda. Facket anser att både löner och arbetsvillkor måste förbättras.

””

Fel väg

Samtidigt har kraven för att komma in på polisutbildningen sänkts. Istället för en 20-årsgräns går det nu att ansöka vid 18 års ålder. Spärrtiden tas bort för de som klarat testen, men inte antagits tidigare och begåvningskravet för att bli godkänd vid testerna har sänkts.

Polisförbundet är kritiskt till de sänkta kraven, och tycker att en riktig polishögskola behövs.

””

TT