Annons
Nyheter

Varning för vattenbrist i sommar

Vattenförsörjningen kan bli bekymmersam även i år i stora delar av Sverige. Den dåliga nederbörden hittills under vintern har gjort att grundvattennivåerna är mycket låga på många håll, enligt Sveriges geologiska undersökning (SGU)(TT)
Publicerad 12 februari 2017
””

Ifjol var situationen densamma och då blev vattenbristen akut på Gotland och Öland. Bland annat forslades dricksvatten med tankbilar över till Öland från fastlandet.

Den senaste rapporten från SGU visar att grundvattennivåerna i de stora vattenmagasinen är fortsatt mycket låga i stora delar av landet.

Annons

De stora magasinen är mycket viktiga för vattenförsörjningen eftersom en stor del av landets kommuner tar sitt vatten från dessa.

Stor vattenbrist

Värst är läget i ett bälte från Gotland, Östergötland och östra Svealand upp till södra Norrlandskusten och Jämtland. Bara i norra Norrland och en del av sydvästra Norrland är nivåerna i de stora magasinen över eller nära de normala.

Däremot är läget bättre vad gäller de små grundvattenmagasinen - som har betydelse för personer med egna brunnar, främst för lantbrukare. På Gotland och i Sörmland, och i ett bälte i västra Sverige från Bohuslän till Jämtland är nivåerna i stort sett normala. Däremot är nivåerna låga i större delen av Götaland, i stora delar av Svealand, och i de östra delarna av södra och mellersta Norrland.

Oklar framtid

Enligt Nils Ohlander mildras dock det dystra läget av att kommunerna är bättre förberedda i år.

””

Frågan är om vattenbristen har kommit för att stanna. Nederbörden på sikt är en faktor som är svår att förutsäga.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons