Annons
Nyheter

Försvarsberedning måste peka ut finansiering

Den nya försvarsberedningen ska inte bara bli överens om försvarssatsningar. Partierna ska också försöka enas om hur de ska betalas. - Det är inte omöjligt, men det är svårt, säger ordförande Björn von Sydow (S). Den nya försvarsberedningen höll sitt första möte på onsdagen.(TT)
Publicerad 1 februari 2017

Den nya försvarsberedningen höll sitt första möte på onsdagen. Målet är att lägga fram en säkerhets- och försvarspolitisk rapport senast den 14 maj 2019. Den ska vara ett underlag för den försvarspolitiska inriktningen 2021-2025.

De åtta partierna ska enligt regeringens direktiv inte bara försöka enas om hur försvaret på sikt ska förstärkas, utan även hur förstärkningarna ska betalas. Svårigheterna framgick redan vid försvarsberedningens första pressträff.

Annons

"Ett ok"

””

Han beskriver finansieringskravet som "ett ok man hittat på för att kyla av stämningen i rummet".

Liberalerna och Kristdemokraterna vill att försvarsbudgeten fördubblas på sikt, vilket innebär cirka 90 miljarder kronor. Centern vill att försvarsbudgeten från 2021 höjs med elva miljarder kronor årligen, motsvarande 1,3 procent av BNP.

Saknar överblick

Liberalernas försvarspolitiska talesperson Allan Widman tror inte att försvarsberedningen i slutänden kommer att leva upp till regeringens direktiv när det gäller att redovisa finansiering.

””
””

Även Sverigedemokraterna vill se en fördubbling av försvarsbudgeten på sikt, bland annat för att ha råd med ett långräckviddigt luftvärn och 200 Gripenplan. SD:s försvarspolitiske talesperson Mikael Jansson tycker att det är bra att partierna försöker enas om en finansiering redan i försvarsberedningen.

””

"Inte omöjligt"

Försvarsberedningens ordförande, förre försvarsministern Björn von Sydow, anser att det vore en mycket stor fördel om partierna kunde enas om både försvarssatsningar och hur de ska betalas.

””
””

Björn von Sydow uppger att försvarsberedningen redan vid nästa årsskifte ska lägga fram en delrapport om hur totaltförsvaret, det vill säga även det civila försvaret, ska kunna stärkas. Redan då kan partiernas förmåga att enas om finansiering testas.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons