Annons
Nyheter

Krispigt lamm gav guld

Med ett krispigt lamm och inbakt kronärtskocka tog Sebastian Gibrand hem segern i årets upplaga av den prestigefylla kocktävlingen Bocuse d'Or Sverige. Gibrand blir därmed Sveriges representant i kock-EM i Turin i juni 2018, där han kvalar till stora Bocuse d'Or, kock-VM, i Lyon 2019.(TT)
Publicerad 14 september 2017

Gibrand blir därmed Sveriges representant i kock-EM i Turin i juni 2018, där han kvalar till stora Bocuse d'Or, kock-VM, i Lyon 2019.

””

Gibrand är ingen nybörjare i tävlingssammanhang. Han vann kock-OS med juniorlandslaget 2012 och har varit lagkapten för det seniora kocklandslaget.

Annons

Smaker i balans

I årets upplaga skulle deltagarna laga ett helt lamm och en vegetarisk rätt.

””

Till lammet serverade han inbakt kronärtskocka och som vegetarisk rätt en kål- och sellerisnurra med variation på kål.

Rätterna bedömdes efter smak, metod och teknik. Enligt Henrik Norström, juryns ordförande, är det helheten som avgör.

””

Nu har Gibrand sikte på kock-VM i Lyon.

””

Kvinnor saknas

Samtliga deltagare i år var män. Något Norström önskar ändring på.

””

Lisa Lönner Pulkinen är kock och en av grundarna till Takeover, ett nätverk med 150 kvinnliga kockar. De gör gästspel på kända restauranger för att ge kvinnliga kockar en plattform att visa sin matlagning.

””

Hon tror att det som har hindrat många kvinnor är att man ska först anmäla sig själv. Det krävs att arbetsgivaren står bakom eftersom det tar mycket tid, energi och kräver sponsorsupport.

Lönner Pulkinen tror att tuffa sponsorer som vill gå in och satsa på tjejer skulle göra stor skillnad.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons