Annons
Nyheter

Hårdare tag mot fuskare på högskoleprovet

Säkerhetskontroll på flygplats, eller bara ett vanligt högskoleprov? Nu föreslås nya stenhårda regler med bland annat rätt till kroppsvisitering för att få stopp på fusket vid högskoleprovet.(TT)
Publicerad 7 februari 2017
””

Därför vill hon ta i med hårdhandskarna mot fusket. Hon har bett Universitets- och högskolerådet (UHR) om ett underlag för tuffare tag. Förslagen från myndigheten innebär möjlighet till kroppsvisitering, och användning av särskild detektionsutrustning för att hitta fusktillbehör. Dessutom föreslår UHR att angivare ska få sekretesskydd.

””

Fusket kriminaliserat

Annons

Regeringen har vidtagit åtgärder ganska nyss mot fusket, berättar hon. Det är numera kriminaliserat, och även de företag som hjälper till med fusket begår brott. Men ändå fortsätter folk att försöka lura sig till strålande provresultat. Vid senaste provtillfället gjordes 51 polisanmälningar om fusk.

Frågan är hur långt regeringen är beredd att gå. Åtgärderna kan tyckas både integritetskränkande och gå emot viktiga principer om offentlighet.

””

Antagningen under lupp

Kanske behöver hela antagningssystemet ändras, konstaterar hon. Som det är nu går en tredjedel av platserna till högskoleprovsskrivarna.

””

Nu ska de föreslagna åtgärderna utvärderas. Eftersom de kräver lagändringar kan det ta upp till två år innan nya regler är på plats, berättar Helene Hellmark Knutsson.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons