Stora konsekvenser av HD:s vattendom
””
Bakgrunden till Högsta domstolens (HD) prövning är att runt 170 personer i Kallinge och Ronneby har dragit det kommunala bolaget Ronneby Miljö och Teknik inför rätta, eftersom dricksvattnet i flera år har varit förorenat med den numera förbjudna kemikalien PFAS.
"Mycket efterlängtat"
””
Föreningen hade en förhoppning om att ärendet nu inte skulle drivas vidare i tingsrätten, men det kommunala bolaget uppger att skadeståndskraven kommer att hanteras i domstol.
"Från Miljötekniks sida tycker vi naturligtvis att det är djupt beklagligt att vi levererat vatten som var förorenat med PFAS. Nu avvaktar vi att ärendet åter tas upp i tingsrätten", säger Peter Berglin, bolagets vd, i ett pressmeddelande.
Nästa steg för de drabbade är att kunna påvisa att de har fått en personskada enligt lagens mening.
””
Branschorganisationen Svenskt vatten anser att det är Försvarsmakten som ska stå för eventuella skadestånd i det aktuella fallet. Försvaret har tagit på sig ansvaret för att vattnet förorenats, men säger sig inte ha känt till riskerna med brandskummet.
””
Dyrare vatten
Enligt Svenskt vatten leder HD:s dom i förlängningen att dricksvattnet blir dyrare för landets invånare.
””
Även i kommunerna Uppsala, Halmstad och Botkyrka har PFAS upptäckts i dricksvattentäkter, men där utreds fortfarande källan till föroreningarna, uppger Clara Lidberg.
Rättad: I en tidigare utsänd version fick Peter Berglin, vd för det kommunala vattenbolaget, sitt efternamn felstavat.
TT