Nyheter

Husägarna räds kostnader för sopsortering

Villa- och hyreshusägarna är oroliga för att notan ska hamna hos dem när återvinningsstationerna ska komma närmare dörren. I förra veckan presenterade regeringen ett förslag till fastighetsnära insamling och ett stärkt producentansvar.(TT)
Publicerad 2 april 2018

I förra veckan presenterade regeringen ett förslag till fastighetsnära insamling och ett stärkt producentansvar. Återvinningsindustrin är kritisk till att det blivit för mycket fokus på närhetsprincipen och hävdar att det skulle kunna samlas in mer förpackningar om man släppte kravet på att återvinningsstationerna ska komma så nära hushållet som möjligt.

Intresseorganisationerna för landets hyreshusägare, bostadsrättsföreningar och husägare är dock något mer positiva, men räds samtidigt att kostnaderna hamnar hos fastighetsägarna, även om det inte är tanken.

Vem betalar?

””

Knäckfrågan blir vem som ska betala för investeringarna i nya soprum, miljöhus och andra liknande sorteringsmöjligheter.

””

Miljöminister Karolina Skog (MP) var något vag när hon presenterade förslaget. Hon pekade på att det kan bli så att kommunerna får ställa krav på att fastighetsägarna gör de nödvändiga investeringarna för att klara den mer fastighetsnära återvinningen.

Begränsade utrymmen

Men det går knappast att tvinga fastighetsägarna till sådana investeringar och det lär i sådana fall försvåra målsättningen att få fler förpackningar återvunna, resonerar Silverfur.

””

Förutom den rena kostnadsbiten så har många bostadsrättsföreningar svårt att få fram utrymmen för sopsortering, enligt Helena Klåvus.

Husägarnas intresseorganisation Villaägarna är försiktigt positiv. Men det gäller att återvinningsstationerna sköts bättre än i dag.

””

Hon efterlyser en bättre öppenhet, att förpackningarna verkligen sorteras som det sägs.

””

TT