Nyheter

Ilska i Gibraltar efter brexit-direktiv

I direktiven till manglingarna mellan EU och Storbritannien finns en formulering om Gibraltar som faller Spanien på läppen - och som får den lilla enklavens ledare att resa ragg. Storbritannien fick Gibraltarklippan vid freden i Utrecht 1713.(TT)
Publicerad 1 april 2017

Storbritannien fick Gibraltarklippan vid freden i Utrecht 1713. Sedan dess har Spanien med varierande styrka krävt territoriet tillbaka.

I britternas folkomröstning i fjol röstade 95,9 procent i Gibraltar för att stanna kvar i EU. Men brexit blev det och med ens vädrades morgonluft i Madrid.

På fredagen presenterade EU-ordföranden Donald Tusk riktlinjerna för skilsmässoförhandlingarna mellan Storbritannien och EU. Där finns en särskild klausul om Gibraltar som i praktiken ger Spanien vetorätt över Gibraltars framtida relation med ett EU utan Storbritannien.

Inte mer bråk

Formuleringen kan tolkas som ett sätt för EU att undvika att brexitsamtalen påverkas negativt av ännu en brittisk-spansk diplomatisk dispyt om Gibraltars status.

””

En talesperson för den spanska regeringen lyckas inte dölja belåtenheten:

””

Strypt handel

Den brittiska enklaven - "The Rock" - längst ned på den iberiska halvön har 90 procent av sin handel med Storbritannien. Regeringschefen Fabian Picardo anser sig ha fått garantier för att brexit inte ska påverka den handeln. Men klausulen i brexit-riktlinjerna har innebörden att Spanien potentiellt kan blockera Gibraltar från de handelsavtal som Storbritannien ska förhandla fram med EU.

Fabian Picardo anklagar Europeiska rådet för att på ett orättvist och oacceptabelt sätt ha offrat Gibraltar på befallning av EU-medlemmen Spanien.

””

London stöttar

Gibraltar lever främst på sjöfartsnäring och spelindustri och som finanscentrum. Dagligen passerar 40 procent av arbetsstyrkan gränsen från Spanien.

Utan tillgång till EU:s fria rörlighet för människor riskerar gränsen till Spanien att bli en "mur" med pass- och visumkrav och dyra vägtullar.

För att lugna Fabian Picardo och hans drygt 30 000 landsmän tog den brittiske utrikesministern Boris Johnson till orda på lördagen. "Som alltid förblir Storbritannien obevekligt och klipp-likt i vårt stöd för Gibraltar", skrev han på Twitter.

De slutgiltiga förhandlingsdirektiven för brexit ska klubbas vid ett extra EU-toppmöte den 29 april.

TT