Nyheter

Ingen HD-prövning av HVB-fallet

Högsta domstolen (HD) kommer inte att pröva knivdådet som ledde till att en 22-årig anställd på ett HVB-hem i Mölndal dog. Därmed fastställs hovrättens dom, där gärningsmannen dömdes för grovt vållande till annans död och synnerligen grov misshandel.(TT)
Publicerad 8 december 2016

Högsta domstolen (HD) kommer inte att pröva knivdådet som ledde till att en 22-årig anställd på ett HVB-hem i Mölndal dog. Därmed fastställs hovrättens dom, där gärningsmannen dömdes för grovt vållande till annans död och synnerligen grov misshandel.

Kvinnans anhöriga hade överklagat för att få dådet rubricerat som mord. Men enligt HD finns inte tillräckliga skäl för domstolen att ta upp fallet.

Den 22-åriga kvinnan arbetade ensam på HVB-hemmet när hon attackerades av en av de boende i januari i år. Hon knivhöggs bland annat i ena låret och ryggen och avled av skadorna. Varken tingsrätten eller hovrätten ansåg dock att det gick att bevisa att mannen, som bedömts vara minst 20 år gammal och dömts till rättspsykiatrisk vård, haft uppsåt att döda.

TT