Nyheter

Inget åtal för arbetsmiljöbrott av HVB-fallet

Det blir inget åtal om arbetsmiljöbrott mot den föreståndare som ansvarade för HVB-hemmet i Mölndal där en 22-årig kvinna knivhöggs till döds i januari 2016. Åklagaren Kristina Persson har beslutat att lägga ner förundersökningen.(TT)
Publicerad 6 april 2017

Det blir inget åtal om arbetsmiljöbrott mot den föreståndare som ansvarade för HVB-hemmet i Mölndal där en 22-årig kvinna knivhöggs till döds i januari 2016. Åklagaren Kristina Persson har beslutat att lägga ner förundersökningen.

Den 22-åriga kvinnan arbetade ensam på hemmet när hon attackerades och dödades av en av de boende. Gärningsmannen dömdes senare av hovrätten för grovt vållande till annans död.

I åklagarens beslut framgår att HVB-hemmet inte fått tillräckliga underlag för bedömning från den stadsdelsnämnd i Göteborg som hade ansvar för gärningsmannen och att de signaler som gavs, bland annat från BUP, handlade mer om rädsla för att mannen skulle skada sig själv, än andra.

Åklagaren menar därför att varken föreståndaren eller någon annan på företaget som drev HVB-hemmat kan göras straffrättsligt ansvarig för att gärningsmannen bodde kvar på hemmet eller att den 22-åriga kvinnan jobbadet ensam. Därför beslutar åklagaren att inte driva förundersökningen vidare och lägger ner ärendet.

TT