Annons
Nyheter

Isläget lindrigare än vanligt

En ovanligt lindrig vinter ser ut att avsluta isbrytarsäsongen tidigt i år. - Det är kombinationen av varmare vatten från föregående sommar och väldigt mycket vind i januari. Det gjorde att isen inte växte till, säger Amund E. B. Lindberg på Sjöfartsverket.(TT)
Publicerad 3 april 2019

Sjöfartsverkets isbrytare, som varit i drift sedan julhelgen, ser ut att avrunda säsongen tidigare än vanligt. Försäsongen med varmt väder har satt sina spår, menar Amund E.B. Lindberg, driftledare vid isbrytarledningen på Sjöfartsverket.

””

För närvarande har Sjöfartsverket två statsisbrytare i drift, båda i Bottenviken. De resterande tre isbrytarna samt en av Sjöfartsverkets inhyrda resurser har avslutat sitt arbete.

Annons

Normalt sett börjar isbrytarna sin säsong i december och brukar avsluta i mitten på maj. Den statliga isbrytningstjänsten har ett krav om att kunna leverera isbrytning från den 15 november till den 1 juni.

Jämfört med förra året är isen mindre utbredd i år. Amund E.B. Lindberg tror att isbrytarna kan avsluta sitt arbete för säsongen redan i april.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons