Annons
Nyheter

Jägaren har siktat mot människor förut

Gråtande berättar jägaren hur han trodde sig skjuta mot ett betande rådjur. Men han sköt en man och nu är han åtalad för mordförsök. I hans telefon har polisen hittat bilder som visar att han tidigare siktat mot människor.(TT)
Publicerad 3 april 2019

En bild visar hur jägaren siktar mot joggarens hus när det fanns en människa i trädgården. På en annan bild har han riktat siktet mot en människas huvud. Båda bilderna har tagits med hans kikarsikte och sparats i telefonen tillsammans med jaktbilder.

””

Den 76-årige joggaren beskrivs som en fridsam man som bor ute i skogen utanför Klippan i Skåne och har ett stort intresse för löpning, inklusive maraton. En beckmörk novembermorgon klockan kvart i fyra gav han sig ut på löparrunda. En halvtimme senare blev han skjuten på 176 meters håll.

””
Annons

Snyftar högt

Under rättegången visar åklagare Ola Lavie flera gånger den film som spelades in från skottögonblicket med hjälp av jägarens värmesikte. Den åtalade gråter och snyftar högt, också när åklagaren redogör för de skador som joggaren fick.

De var inte livshotande, men hade kunnat bli, argumenterar åklagaren, som hävdar att det inte var någon slump att skottet tog där det gjorde.

””

Gick därifrån

Åklagaren lägger också stor vikt vid hur jägaren reagerade efter skottet. Filmer från när han skjutit rådjur visar att han brukar stanna kvar och sedan gå mot det skjutna djuret. När han skjutit joggaren gick han omedelbart därifrån, visar filmen.

Han höll sig sedan undan och hittades först med hjälp av ett stort polisuppbåd flera timmar senare. I de första förhören sade han att han trodde att han skjutit en räv. Senare har han ändrat sig och hävdat att han trott att det var ett rådjur.

Jägaren förklarar sitt avvikande med att han blivit rädd då han hört någon ropa.

””

Han trodde att den som ropade var arg för att han skjutit mot en väg. Han visste att man inte får skjuta rådjur på natten och var rädd för att förlora både jaktlicens och anseende.

””
””

"Inte försökt döda"

Åklagare Ola Lavie yrkar på att jägaren ska dömas för mordförsök eller synnerligen grov misshandel, alternativt vållande till kroppsskada, grovt brott. Den åtalade medger de faktiska omständigheterna, men erkänner inget annat brott än att han vållat kroppsskada.

””
Annons

Joggarens biträde yrkar på 133 602 kronor i skadestånd.

””

Joggaren har också drabbats psykiskt.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons