Nyheter

JO-kritik: Polis lämnade 13-åring på okänd plats

Det var fel av polisen att avlägsna en trettonåring från en ungdomsfestival i centrala Stockholm och släppa av honom på, för honom, okänd plats mitt i natten. Det skriver Justitieombudsmannen, JO, i ett beslut.(TT)
Publicerad 12 april 2018

Det var fel av polisen att avlägsna en trettonåring från en ungdomsfestival i centrala Stockholm och släppa av honom på, för honom, okänd plats mitt i natten. Det skriver Justitieombudsmannen, JO, i ett beslut.

Det var i augusti 2016 som en ordningsvakt omhändertog trettonåringen för att ha stört den allmänna ordningen under festivalen. Polisen avlägsnade sedan pojken, som ansågs ha ett våldsamt uppförande, genom att transportera honom handfängslad sittande på golvet i en polisbuss, till en busshållplats nästan fyra kilometer från festivalen. Det anser JO var fel och riktar därför kritik mot polismyndigheten.

"Att polisen försäkrade sig om att NNs mobiltelefon fungerade påverkar inte den bedömningen. Enligt min mening är det klart att det sätt som polisen hanterade avlägsnandet på inte var proportionerligt", skriver JO i beslutet.

TT