Nyheter

Justitieministern beredd satsa på åklagarna

Justitieminister Morgan Johansson (S) svarar nu på riksåklagarens kritik mot att det bara talas om fler poliser och inte om behovet av mer resurser till åklagarväsendet. - Får vi sitta kvar i höst kommer vi att satsa mer på hela rättskedjan, säger han till TT.(TT)
Publicerad 6 april 2018

I en intervju med TT i torsdags, och på DN Debatt i dag, uttrycker riksåklagaren Anders Perklev oro för att det bara talas om mer resurser till polisen, men att man glömmer bort att nästa steg i rättskedjan, åklagarväsendet, kan bli en flaskhals, om det inte tillförs mer pengar.

Han kritiserar regeringen för att ha en vänta-och se-strategi. Först när det behövs, överväger man att tillskjuta resurser, vilket kan visa sig vara ödesdigert, enligt Perklev, som efterlyser mer långsiktighet.

Morgan Johansson anser att Perklev bekräftar att polisen levererar mer till åklagarna.

Pengar över

””
””

Åklagarmyndigheten framhåller dock att bara 11 miljoner lämnades tillbaka 2016, resten överfördes till 2017 års budget, och att de 12 miljonerna 2017 överfördes till 2018 års budget.

Fler ärenden

Samtidigt håller han med om att även åklagarväsendet behöver stärkas i takt med att polisen levererar flera ärenden.

””

Riksåklagaren efterlyser en mer långsiktig och stabil finansiering av åklagarväsendet utifrån en analys av hur många åklagare det bör finnas på kort och lång sikt.

Hela rättskedjan

””

Moderaterna anser att Åklagarmyndigheten måste få mera pengar.

””

Det handlar om 50 miljoner kronor mer än regeringens förslag för 2019.

TT