GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Klätterrobotar ska inspektera flygplan

Klättrande robotar som inspekterar flygplan inför avfärd. Det kan bli verklighet inom en snar framtid. Vid Luleå tekniska universitet pågår nu arbetet med att försöka ersätta mänskliga inspektörer. I dag inspekteras flygplan manuellt av människor med sensorer.(TT)
Publicerad 22 januari 2019

I dag inspekteras flygplan manuellt av människor med sensorer. Hittas någonting som misstänks vara en skada måste kontrollanten klättra upp på planet för att inspektera skadan närmare.

Enligt George Nikolakopoulos, professor i robotik och automation, är detta arbete en såväl tidsödande som dyr process. Nu har hans forskargrupp vid Luleå tekniska universitet lyckats genomföra framgångsrika testinspektioner på en Boeing 737 med hjälp av en klättrande robot. George Nikolakopoulos tror nu att robotar kan komma att överta flygplansinspektionen från människor inom ett till två år.

””

Förhoppningen är att robotar inte bara ska kunna inspektera flygplan, utan även åtgärda eventuella skador.

””

Projektet med den klättrande roboten är en del i EU-kommissionens projekt Horizon 2020. Målet är att utveckla inspektionen av kompositkarosser på flygplan.

TT