Klyftan ökar mellan stad och land
Kommande vecka ger sig statsminister Stefan Löfven (S) ut på turné för att uppmärksamma klyftorna i Sverige. Ett antal orter som vanligtvis inte hamnar i politikens centrum ska besökas.
Men det bortglömda Sverige är betydligt större än vad en veckas turné kan omfatta. Sedan mitten av 1980-talet har nästan hälften av landets 290 kommuner tappat invånare, enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).
Ser man enbart till landsbygdskommunerna blir splittringen mellan stad och land än tydligare: Två tredjedelar av landsbygdskommunerna har förlorat invånare sedan 1985.
Kraften avtar
Det är framför allt de unga som flyttar - och det får förödande konsekvenser, enligt Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi på Jönköping International Business School.
””
””
Hela 33 kommuner har tappat minst en femtedel av sin befolkning sedan 1985. Bland dem som förlorat mest finns exempelvis Kramfors, som blivit av med fler än 6 800 invånare, Hagfors som förlorat 4 700 invånare och Åsele som tappat drygt 1 500 personer, motsvarande 35 procent.
””
I Åsele, som ligger i Västerbottens inland, finns både invånare och företag som måste åka tre mil enkel väg bara för att hämta posten, berättar hon.
””
Grogrund för populism
Frustrationen, menar Charlotta Mellander, handlar till mångt och mycket om att levnadsvillkoren blir orättvisa.
””
För den som inte lever med landsbygdens utmaningar kan det samtidigt vara svårt att se dem - och här finns en grogrund för populistiska krafter, enligt Charlotta Mellander.
””
TT