Nyheter

Friskolan stoppar könsuppdelade bussar

Lågstadielever på en muslimsk friskola i Stockholm delas upp efter kön när de åker skolbuss, rapporterar TV4:s Kalla fakta. - Jag tycker att det är avskyvärt, säger statsminister Stefan Löfven (S). Skolans rektor säger att man nu stoppar de könsuppdelade turerna.(TT)
Publicerad 4 april 2017

Kalla Fakta rapporterar att man vid flera olika tillfällen dokumenterat att flickorna hänvisas till dörren längst bak, medan pojkarna går in genom den främre dörren. Barnen är i åldrarna sex till tio år och går i den muslimska friskolan Al-Azhar i Vällingby i västra Stockholm. De bussas från hemmen i Tensta och Rinkeby.

Reaktionerna är starka.

””

Fridolin: Skärpt lagstiftning

Liberalernas partiledare och förre utbildningsministern Jan Björklund:

””

Nuvarande utbildningsministern, Gustav Fridolin (MP), meddelar att lagen vad gäller konfessionella friskolor nu ska skärpas.

””

"Åtgärdat redan i dag"

Under en presskonferens på tisdagseftermiddagen sade skolans rektor, Hussein Ibrahim, att skolledningen inte har känt till könsuppdelningen.

””
””

Skolans biträdande rektor, Roger Lindquist, sade att fritidsledare delat upp barnen eftersom pojkar varit stökiga.

””

Ingen muslimsk värdegrund

80 procent av personalen som arbetar på Al-Azharskolan i Vällingby är icke-muslimer, enligt Lundquist.

””

Misstag eller inte. Skolinspektionen kommer de närmaste veckorna att göra en sedan tidigare planerad tillsyn av Al-Azharskolan.

Stockholms stads skolborgarråd Olle Burell (S) säger till TV4 att han kräver att staten stänger skolor som "sorterar barn".

TT