Nyheter

Korruption ger skjuts åt populism

Korruption i ett samhälle ger grogrund för populistiska partier. Två exempel på det är Nationella fronten i Frankrike och Femstjärnerörelsen i Italien. Det visar forskning vid Göteborgs universitet, byggd på en sammanställning av intervjuer med 85 000 personer i 24 europeiska länder.(TT)
Publicerad 3 april 2017

Korruption i ett samhälle ger grogrund för populistiska partier. Två exempel på det är Nationella fronten i Frankrike och Femstjärnerörelsen i Italien.

Det visar forskning vid Göteborgs universitet, byggd på en sammanställning av intervjuer med 85 000 personer i 24 europeiska länder.

Men korruption är inte det enda som driver väljare till partier som kan beskrivas som populistiska. Ett utmärkande drag hos dessa väljare är att de som helhet har lågt förtroende för samhällets institutioner. Om kvaliteten på offentliga tjänster som skola, vård och rättsväsende upplevs vara dålig, påverkar det hur folk röstar.

I Frankrike och Italien, särskilt södra delen, syns dock ett tydligt samband mellan medborgares upplevelse av korruption och populistpartiers framgångar.

TT