Nyheter

Korruptionshärva med svenska biståndspengar

I samband med att den colombianska regeringen och Farc-gerillan slöt ett fredsavtal för snart två år sedan inrättade regeringen ett antal fredsfonder.(TT)
Publicerad 11 april 2018

I samband med att den colombianska regeringen och Farc-gerillan slöt ett fredsavtal för snart två år sedan inrättade regeringen ett antal fredsfonder. Flera europeiska länder har åtagit sig att bidra till fonderna och med cirka 180 miljoner kronor i utlovade utbetalningar är Sverige en av de största bidragsgivarna.

Men sedan dess har korruptionsmisstankar gällande fonderna börjat segla upp. För några veckor sedan skickade Sverige tillsammans med Norge och Schweiz ett gemensamt brev till Colombias finansdepartement, där länderna uttryckte oro till följd av bristande transparens i en av fredsfonderna. Nu utreder colombianska åklagare misstankarna, rapporterar Sveriges Radio.

””

Huruvida de svenska biståndspengarna kommer att betalas ut är med anledning av korruptionsanklagelserna oklart, säger Tommy Strömberg, Sveriges ambassadör i Bogotá, till SR.

TT