Nyheter

Krångligt att informera om fisk

Nästan ingen som äter fisk på restaurang vet om den är miljömärkt, visar en ny Sifoundersökning. Inte så konstigt. Din fiskrätt kan vara miljöcertifierad utan att restaurangen får berätta om det. Vet ej.(TT)
Publicerad 14 september 2016

Vet ej.

Så svarade 64 procent på en fråga om huruvida restaurangfisken de ätit det senaste halvåret varit miljömärkt.

Eftersom 24 procent i undersökningen, som beställts av Världsnaturfonden WWF, svarade att de inte ätit fisk på krogen innebär det att väldigt få av fiskätarna haft särskilt bra koll på vad de stoppat i sig.

””
””

Stor diskussion

Ett krux i sammanhanget är att en restaurang mycket väl kan servera miljöcertifierad fisk utan att informera om det med exempelvis certifieringsmärken på skyltar och menyer. För att få göra det krävs nämligen att även restaurangen i sig är certifierad.

Tanken med kravet är dels att på så vis kunna garantera informationen om fiskens ursprung i varje led, dels att det ska löna sig för att certifiera sig.

””

"Krånglig väg"

Intresset för miljöcertifierad fisk är relativt stort, enligt Sifoundersökningen. En tydligare märkning på restaurangerna skulle kunna få hälften av de svarande att välja miljömärkt fisk.

Det går dock att få svar även om krogen saknar certifiering. Det är helt enkelt bara lite bökigare.

””

TT