Nyheter

Krav på granskning av Isaak-fallet

Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea i femton år. Nu måste riksdagen tillsätta en kommission som granskar vad Sverige gjort för honom under fångenskapen, kräver Reportrar utan gränser. "Vi vet att svenska företrädare arbetat för Dawit Isaak under den tiden.(TT)
Publicerad 13 september 2016

Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea i femton år. Nu måste riksdagen tillsätta en kommission som granskar vad Sverige gjort för honom under fångenskapen, kräver Reportrar utan gränser.

"Vi vet att svenska företrädare arbetat för Dawit Isaak under den tiden. Men vad som görs är till stor del hemligt", skriver styrelseledamoten Björn Tunbäck i ett inlägg i Dagens Nyheter.

"Därför bör en riksdagskommission få se allt material och ställa alla frågor. För det behövs en självkritisk genomlysning av allt som gjorts. Men också av vad som inte gjorts".

Tunbäck konstaterar att Eritrea bär hela ansvaret men att "Sverige måste skärskåda sin egen roll".

Dawit Isaak greps i september 2001 av eritreansk polis. Enligt den eritreanska regeringen sitter han fängslad för brott mot rikets säkerhet.

TT