Nyheter

Kritik mot hantering av brister i demensvård

Dementa på ett boende i Kalmar län utsattes under flera år för kränkande behandling - anställda skrek åt boende och ryckte i dem. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) är inte nöjd med hur kommunen har hanterat situationen efter att en tillfälligt anställd slog larm, rapporterar Barometern.(TT)
Publicerad 13 februari 2019

Dementa på ett boende i Kalmar län utsattes under flera år för kränkande behandling - anställda skrek åt boende och ryckte i dem. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) är inte nöjd med hur kommunen har hanterat situationen efter att en tillfälligt anställd slog larm, rapporterar Barometern.

Två anställda omplacerades och kommunen anmälde sig själv enligt lex Sarah. Omsorgschefen sade vid en presskonferens att det funnits en felaktig kultur på boendet, där man försökt fostra demenssjuka människor. Mer utbildad personal har anställts och enhetschefen är mer närvarande på boendet.

Men Ivo anser att kommunen inte gått till botten med orsakerna till missförhållandena. Ivo anser vidare att kommunen i sin utredning inte lyft brister i ledarskapet och har också synpunkter på åtgärdsplanen. Senare i vår ska Ivo göra en inspektion på plats.

TT