Nyheter

Kronisk trötthet inte bättre av träning

Det är inte säkert att KBT och fysisk träning förbättrar hälsan för personer med ME/CFS, även kallat kroniskt trötthetssyndrom. En ny studie ifrågasätter tidigare resultat, rapporterar Vetenskapsradion. Kännetecknande för sjukdomen är att man blir utmattad, även av vardagliga saker.(TT)
Publicerad 10 april 2018

Det är inte säkert att KBT och fysisk träning förbättrar hälsan för personer med ME/CFS, även kallat kroniskt trötthetssyndrom. En ny studie ifrågasätter tidigare resultat, rapporterar Vetenskapsradion.

Kännetecknande för sjukdomen är att man blir utmattad, även av vardagliga saker. Vanliga symptom är trötthet som inte går över, värk i kroppen, feber och feberkänsla.

Enligt en studie från 2011 kunde KBT-samtal och träning förbättra hälsan för de drabbade. Hela 60 procent av deltagarna hade blivit bättre. Men när materialet gåtts igenom igen visade sig siffran vara 20 procent.

Per Juhlin, specialist i rehabiliteringsmedicin, säger till Vetenskapsradion att patienterna ofta behöver spara på krafterna i stället.

””

TT