Nyheter

Kronofogden nekades skydd av polisen

Kronofogden begärde polishjälp vid ett hembesök hos en man som enligt Säpo har kopplingar till terrorism. Svaret blev nekande. Polisen hänvisade till att mannen bodde i ett "farligt område", rapporterar SVT:s Uppdrag granskning.(TT)
Publicerad 2 december 2016

Kronofogden begärde polishjälp vid ett hembesök hos en man som enligt Säpo har kopplingar till terrorism. Svaret blev nekande. Polisen hänvisade till att mannen bodde i ett "farligt område", rapporterar SVT:s Uppdrag granskning.

Det var i somras som två tjänstemän från Kronofogden skulle göra en så kallad betalningssäkring hos en 30-åring i Uppsala. Enligt Skatteverket hade mannen hanterat stora summor svarta pengar. Kronofogden vände sig till polisen, som enligt rutinerna ska skydda tjänstemännen i farliga situationer.

Uppsalapolisens Andrew Tomkinson är nu självkritisk till hur situationen hanterades. Han tillstår att något gick fel i kommunikationen med Kronofogden.

””

Några dagar före betalningssäkringen hade stenkastning och bilbränder förekommit i det aktuella bostadsområdet. Rädsla för att upploppen åter skulle blossa upp var enligt Tomkinson skälet till polisen inte ville åka dit just då.

TT