Nyheter

Kroppsaktivister hängdes ut på porrsajt

Kroppsaktivisterna på sociala medier vill utmana stereotypa skönhetsideal och förändra normer kring hur vi ser på kroppar. Nu har flera av dem i stället fått sina bilder stulna och uthängda på en porrsajt.(TT)
Publicerad 7 februari 2019

Det hela upptäcktes för ett par dagar sedan då en medlem i en chattgrupp för kroppsaktivister slog larm. Hon hade fått veta att hennes Instagrambilder laddats upp på en porrsajt. När medlemmarna började undersöka saken närmare upptäckte man att flera personer hade drabbats av samma sak.

””

Plockades bort

De tog omedelbart kontakt med porrsajtens administratörer och materialet plockades bort. Det användarkonto som publicerade materialet har också tagits ned, men det är oklart om detta har gjorts av sajten eller av personen själv.

””

Personen bakom kontot hade också skrutit på porrsajten om att Instagram är en bra källa för att plocka bilder. De drabbade har nu gått samman för att förbereda en gemensam polisanmälan.

””

Naken aktivism

Avklädda bilder är en del av kroppsaktivismen, förklarar Karin Kajjan Andersson. Det handlar om att visa upp sin kropp utmana och förändra normer kring vad som anses vackert och vilka kroppar som får synas i det offentliga rummet. Bilderna har inget att göra med porr eller sexualiserande, poängterar hon.

En känd kroppsaktivistprofil är konstnären Stina Wollter, som också tillhör de som fått sina bilder uthängda. Hon har nu valt att göra sitt Instagramkonto privat. "Det är inte en trygg plats längre - hur jag än försvarar den. Så här ser den patriarkala världen ut", skriver hon.

Karin Kajjan Andersson säger att hon inte tänker låta händelsen påverka hennes Instagram-användande.

””

Kan vara brottsligt

Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, förklarar att det kan vara ett upphovsrättsbrott att använda andras bilder och göra dem tillgängliga utan tillstånd. Handlingen skulle även kunna klassas som förtal eller olaga integritetsintrång, ett brott som i grova fall kan ge upp till fyra års fängelse.

””

Samtidigt är sådana här fall svåra att utreda. En genomgång gjord av Brottsförebyggande rådet visade att mer än 96 procent av alla anmälningar om brott på nätet lades ned utan åtgärd, säger Mårten Schultz.

””

TT