Annons
Nyheter

Kryddor blir godare av elstötar

Torkade kryddor kan bli betydligt godare med hjälp av elstötar, har en grupp forskare vid Lunds tekniska högskola upptäckt. Om de färska bladen behandlas med elstötar, så kallad PEF-teknik, smakar och luktar de nästan som färska när de sedan torkar.(TT)
Publicerad 13 februari 2017

Torkade kryddor kan bli betydligt godare med hjälp av elstötar, har en grupp forskare vid Lunds tekniska högskola upptäckt.

Om de färska bladen behandlas med elstötar, så kallad PEF-teknik, smakar och luktar de nästan som färska när de sedan torkar.

Annons

Anledningen är att bladens porer, eller stomata som de egentligen heter, stängs för att behålla fukt när de torkas, men om de innan de torkas får en elstöt skadas porerna och förblir öppna och torktiden halveras.

Detta innebär att den torkade kryddans smakbärande celler och ämnen förblir intakta.

"Hittills har vi jobbat med basilika. Härnäst funderar vi på att testa dill", säger Federico Gomez, forskare i livsmedelsteknik, vid Lunds tekniska högskola, i ett pressmeddelande.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons