Nyheter

Kvinnor ÄR underrepresenterade i Nobelprisen

Mansdominans inom forskningen brukar användas som förklaring till att så få kvinnor tilldelats Nobelpris. Men en ny granskning av Vetenskapsradion visar att det inte verkar vara hela sanningen.(TT)
Publicerad 9 december 2016

Nobelprisen brukar delas ut till äldre forskning och historiskt sett har forskarvärlden varit mansdominerad. Den låga andelen kvinnliga Nobelpristagare förklaras ofta just så, att det handlar om en eftersläpning. Men det verkar inte riktigt räcka som förklaring.

Sveriges Radios Vetenskapsradion har jämfört alla Nobelpris som gått till forskning utförd efter 1980, och hur många kvinnor som då stått som pristagare, med hur väl representerade kvinnor varit inom dessa fält under samma tidsperiod. Det sistnämnda har man gjort genom att titta på hur stor andel kvinnor som finns bland de mest citerade forskarna.

Om förklaringen om eftersläpning stämmer borde andelen kvinnliga toppforskare och andelen kvinnliga pristagare stämma överens. Men det gör den inte, visar granskningen. I tre av fyra priskategorier, fysik, kemi och ekonomi, är kvinnorna underrepresenterade. Medicinpriset är ett undantag, där är andelen pristagare fler än andelen toppforskare.

””

TT